Bapao

Ingrediënten (9~10 bapaos met kipvulling)

 • 300 gr bapaomeel
 • 10 gr kristalsuiker
 • 5 gr gist
 • 170 ml lauw water
 • 10 gr olie
 • 2 gr zout

Vulling (kip met zwartebonen):

Bereiding vulling (kip met zwartebonen):

 1. Kip in stukjes snijden en marineren als Kip in zwartebonensaus (zie dat recept).
 2. Kip 5 min. aanbakken. Bodempje water toevoegen en 5 minuten sudderen met deksel op de pan tot de kip gaar is.
 3. Vlees uit de pan nemen en uit elkaar trekken.
 4. Ui en knoflook even fruiten, paprika erbij even meebakken. 2 koffielepels zwarte bonensaus erbij, even meebakken. Kip en saus erbij en even meebakken. Uit de pan nemen en op bord uitspreiden en af laten koelen.

Er zijn veel soorten vullingen mogelijk. Ga lekker experimenteren.

Bereiding deeg

 1. Bapaomeel, suiker en gist in een kom doen en met garde door elkaar mengen. Water en olie erbij en tot samenhangend deeg kneden. Verder gaan op een licht met olie ingevet werkblad. Vet ook je handen licht in tegen het plakken. Deeg uitrollen tot lap, zout hierover verdelen, lap oprollen en ca. 10 min. kneden. In kom met vochtige theedoek ca. 15 min. laten rusten op een warme, tochtvrije plaats (bijv. in de oven op 30 graden).
 2. Deeg opnieuw doorkneden. Verdelen in stukjes van ca. 50 gram. Bolletje van maken en plat uitrollen tot ca. 12-13 cm, randjes iets dunner uitrollen zodat na het omdraaien de onderkant niet zo dik is. Vullen met ca. 35 gram vulling. Even kijken hoe dit uitkomt met het aantal deeglapjes. Deeg dichtvouwen (steeds een puntje tussen duim en wijsvinger pakken, samendrukken en naar het midden leggen totdat het bolletje dicht is). Bolletje omdraaien en op een stukje bakpapier leggen (ca. 10 bij 10 cm). Nu 45 min. laten rijzen op een warme plaats. Om te voorkomen dat het deeg uitdroogt met folie afdekken of in een taartdoos oid leggen. Niet te dicht bij elkaar want dan gaan ze aan elkaar plakken tijdens het rijzen.
 3. Leg de broodjes met het bakpapier eronder in een bamboe stoommand of pan met stoommandje en stoom ze in ca. 16 á 17 min. gaar. Meestal 4 of 5 tegelijk, afhankelijk van de grootte van de pan en de broodjes. Je haalt het bakpapier er pas vanaf bij het opeten. Tijdens stomen de pan niet openen.
 4. Om te voorkomen dat er condensdruppels op de broodjes vallen kun je een schone theedoek om het deksel doen.
 5. Na het stomen nog 5 min. in dichte pan laten staan en smullen maar!

Je kunt de broodjes 1 of 2 dagen in een dicht zakje of bakje in koelkast bewaren en voor het eten even oppiepen in de magnetron. Broodjes kunnen ook ingevroren worden. Verpak de broodjes wel altijd apart om aan elkaar plakken te voorkomen.

Je kunt ze ook niet vullen en na het stomen doorsnijden en vullen als een gewoon broodje.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.