Aardappelwaaiers

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg iets kruimige aardappelen, schoongeboend (als de schil eetbaar is), of geschild
  • 125 gram gerookt ontbijtspek
  • 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200°.
  2. Maak met een scherp mes om de ½ cm een snee van ca. 3 cm diep in de aardappelen, maar snijd ze niet helemaal door, zodat de plakjes nog stevig aan elkaar zitten. Truc: leg de aardappel op een snijplank tussen twee eetstokjes.
  3. Snijd de plakjes spek doormidden.
  4. Steek afwisselend een plakje spek en een plakje knoflook in de openingen. Leg de aardappelwaaiers in een ovenschaal.
  5. Besprenkel ze met een paar eetlepels olijfolie en grof zeezout en bak ze in ca. 60 minuten goudbruin en knapperig.

Op de foto zijn de aardappelen nog niet in de oven geweest. Als ze uit de oven komen hebben ze een mooi korstje!

Variaties: als vulling voor de aardappelen kun je ook plakjes wortel of ui gebruiken.

Dit recept is een variatie op de Has­sel­back-aard­ap­pe­len, die je vult met gesmolten (kruiden-/knoflook-)boter in plaats van spek en knoflook. Eventueel 10-15 minuten voor het einde van de baktijd bestrooien met geraspte (Parmezaanse) kaas (en evt. paneermeel).

Veganistisch te maken door de ontbijtspek te vervangen door plakjes ui of wortel.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.