Champignonvelouté

Ingrediënten

  • 250 gr champignons in stukjes
  • 200 gr shiitake + wat extra (of 10 gedroogde shiitake) in stukjes
  • 150 gr aardappelen in blokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 knoflook teentjes gesnipperd
  • (sherry40 ml optioneel)
  • 1l paddestoelenbouillon(of helft kippenbouillon)
  • 1,5 el bloem
  • 1 eidooier
  • 100 ml room

Bereiding

  1. Als je gedroogde shiitake gebruikt, laat ze dan 20 min. weken in heet water. Het water kun je bij de bouillon doen voor extra smaak. Let wel op dat de totale hoeveelheid 1 liter blijft.
  2. Bak de snippers ui en knoflook glazig. Voeg paddenstoelen toe en bak even mee tot het iets bruint. Voeg als laatste de aardappelblokjes toe en bak even mee. Bestuif met de bloem, roer om en blus met (sherry en) bouillon. Breng aan de kook, laat 20 min. pruttelen.
  3. Snij de extra shiitake in plakjes en bak ze in boter.
  4. Pureer de soep. Met een blender krijg je een fluweelzacht soepje. Maar met een staafmixer kom je ook een heel eind. Klop room en dooier met 1 eetlepel soep los in een pan. Voeg de rest van de soep toe. Voeg peper, zout en nootmuskaat (voor de liefhebbers) naar smaak toe. Voeg de shiitakeplakjes toe voor extra een ‘bite’ en decoratie.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.