Franse stoofpot van varkenslapjes

Ingrediënten

  • 600 gram varkenslapjes, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • 200 ml droge witte wijn
  • 100 ml (kook-)room

Bereiding

  1. Bestrooi het vlees met zout en peper.
  2. Verhit boter in een grote braadpan met dikke bodem en braad het vlees rondom aan. Dit gaat beter in porties in een koekenpan.
  3. Voeg de ui toe en bak 5 minuten mee op lage stand.
  4. Voeg de kruiden en mosterd toe en blus af met de wijn.
  5. Laat dit even inkoken en voeg dan de room toe.
  6. Leg het deksel op de pan en stoof het vlees op een lage stand in ca. 50 minuten gaar.
  7. Laat daarna de saus nog 10 minuten inkoken zonder deksel, en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

Gemaakt maart 2021 met varkensfiletlapjes. Uitbakken in de braadpan ging niet goed: verliest teveel warmte en er loopt allemaal vocht uit het vlees. Daarom het advies in stap 2: in porties aanbakken in een hete koekenpan en daarna in de braadpan. Nu was het toch nog een heel gekauw. Vlees: beter procureur of schouderkarbonades, en dan misschien wat langer stoven. En ik had wat teveel mosterd, daardoor leek het teveel op de kip in romige mosterdsaus.

Lekker met smashed potatoes en bijvoorbeeld een tray bake, of spruitjes uit de oven (diverse recepten).



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.