Airfryer

Bereiding in de Airfryer van veelvoorkomende producten:

  • aardappelblokjes 8 minuten 180°
  • afbakbroodjes 4 minuten 200° (Robin: 180°)
  • broodjes oppiepen 3 minuten 180° zonder voorverwarmen
  • gehaktballen 7 minuten 200° + 5 minuten 160°
  • kroketten (Mora ovenkroketten) 11 minuten 200°
  • oliebollen opwarmen 6 minuten 150°
  • zalm 8 minuten 180°

Zie ook het lijstje op http://tjeerd.eu/airfryer/, ter inspiratie en ter aanvulling met je eigen recepten.

Heteluchtoven Bartscher AT90

  • Groenten: een selectie van gevonden temperaturen, tijden, samenstellingen en kruiden:
    • 200° 30′ afgedekt met aluminiumfolie en daarna 15′ zonder
    • 180° 30′ en daarna 15′ afgedekt met aluminiumfolie
    • 200° 25-30′
    • 180° 30′
    • samenstellingen: bloemkool, wortelen, aubergines, aardappelen, tomaten.
    • kruiden: tijm, Italiaanse kruidenmix, kerrie, rozemarijn, knoflook
  • Een “crunch” voor over de groenten (lijkt een beetje op seroendeng): 20 gram ongezouten pinda’s, 20 gram gepelde pistachenoten, 20 gram walnoten, 40 gram gemalen kokos of -snippers, 1 eetlepel bruine basterdsuiker, evt. gemalen chili(vlokken). Noten grof hakken, 30 minuten op de bakplaat in de oven op 150°, regelmatig omscheppen.

Onderzoek heteluchtoven ter vervanging van de Airfryer

Omdat we de Airfryer niet meer schoon krijgen én ik van die grote Bartscher af wil én we waarschijnlijk een ‘normale’ heteluchtoven krijgen in de nieuwe keuken ben ik gaan onderzoeken of ik in plaats van de Airfryer de Moulinex combi-magnetron kan gebruiken. Hieronder het testprogramma en de ervaringen.

Ervaringen: het voorverwarmen duurt toch wel even: tot 200° zo’n 15 minuten, tot 225° nog ietsjes langer. Verder valt op dat het apparaat aan de buitenzijde behoorlijk warm wordt. Ook moet je de afzuigkap er echt hard bij aanzetten want anders ruik je het uren later nog.

  • afbakbroodjes (Airfryer: 4 minuten op 200°):
  • broodjes oppiepen (Airfryer: 3 minuten op 180° zonder voorverwarmen): na 8 minuten voorverwarmen op 175° zijn ze in 3 minuten goed
  • gehaktballen (Airfryer: 7 minuten op 200° en 5 minuten op 160°):
  • kroketten/bitterballen (Airfryer: 9~11 minuten op 200°): op de verpakking stond 12 minuten op 220°. Voorverwarmd tot 200°, bitterballen er in op het hoge rooster. Temperatuur was teruggelopen tot 175° maar was al snel weer op 200°. Na 12 minuten er uitgehaald en even laten afkoelen. Resultaat: goed warm, ook tot binnenin, maar de korst nog een beetje slapjes. Volgende keer: hogere temperatuur en het lage rooster.
  • zalm (Airfryer: 8 minuten op 180°): op het lage rooster op 175° in totaal zo’n 14 minuten. Rooster is niet handig. Volgende keer: op een plaatje en wat heter.
  • frites (Airfryer: 10~15 minuten op 200°): op rond bakblik 10 minuten op 200°, bleven een beetje bleek en slapjes. Nog 5 minuten erbij gegeven op 225° en toen waren ze heel aardig. Volgende keer: meteen op 225°, tijd in de gaten houden en halverwege (en wanneer is dat?) de frietjes even omschudden.

[printicon align=”right”]