Rookoven

Gebruiksaanwijzing tafelrookoven

Strooi op de bodem van het oventje een paar theelepels rookmot. Gebruik wel de originele in de handel verkrijgbare rookmot. Deze is absoluut vrij van impregneringsmiddelen. Rookmot wordt van diverse houtsoorten gemaakt. De bekendste zijn eiken, essen- en beukenhout al of niet vermengd met rookkruiden.

Het plaatje erboven plaatsen en één of twee roosters daar boven op.

Vul de spiritusbranders met spiritus. De branders voor maximaal de helft vullen en aansteken op vol vermogen. Houd kinderen uit de buurt.

Leg het gerecht op het rooster. Deksel niet geheel afsluiten en de tafelrookoven boven de branders plaatsen. Als het begint te roken, deksel afsluiten en vuur laag zetten.

Wordt de tafelrookoven gebruikt op het gasfornuis? Zet de afzuiging dan op de hoogste stand. Dat staat in de gebruiksaanwijzing. In de praktijk komt er dan toch nog wel heel veel geur vrij.

Vis wordt in het algemeen direct in de rookoven gerookt en is dan ook gaar, maar kip of andere stukken vlees moeten voor of na het roken nog gegaard worden door te bakken, grillen of braden. Ook kun je kip voorkoken.

Er zijn er verschillende groenten die zich uitstekend lenen om gerookt te worden. Het van te voren pekelen van stevige vis of van vlees geeft ook weer een speciale smaak aan het gerecht.

Ervaringen

Broodje zalmfilet
Zalmfilet kruiden met Kruidenmix voor scampi en garnalen, 1½ eetlepel rookmot. 25 minuten is voldoende: heerlijk! 2 Zalmfilets à 125 gram is voldoende voor 3 broodjes.

Gerookte asperges
Is in 20-25 minuten nog niet gaar. Nog eens proberen met voorkoken.

Sjalotje
Doorsnijden en dan 30′ in de rookoven. Lekker!

[printicon align=”right”]