Crème brûlée met tonkabonen

Ingrediënten (4 porties)

 • 300 ml slagroom
 • 50 ml volle melk
 • 5~6 tonkabonen
 • 3 eidooiers
 • 45 gram fijne kristalsuiker

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 130°.
 2. Maak de tonkabonen heel fijn. Laatste keer gedaan tegelijk met de suiker in de blender. Schijnt ook te kunnen in de vijzel.
 3. Meng dit met de room en melk in een pannetje. Verwarm op halfhoog vuur tot tegen het kookpunt. Haal van het vuur. Mag nog een wel een poosje staan, zodat de tonkabonen meer gelegenheid krijgen om hun smaak af te geven.
 4. Voorbereiden oven: zet de ramekins in een diepe ovenschaal. Vul die schaal met (heet) water zodanig dat het water 1-2 cm onder de rand van de ramekins staat.
 5. Eigelen loskloppen en het room-mengsel door een fijne zeef toevoegen. Verdeel het over de schaaltjes. Schaaltjes (niet de hele ovenschaal) afdekken met een stukjes alu-folie.
 6. Een uur (op temperatuur) in de oven. Ze zijn goed als het mengsel een stuk dikker is en niet meer loopt. Mag echter niet te stijf worden.
 7. Uit de oven laten afkoelen op een rooster. Daarna inpakken in plasticfolie en minstens 4 uur (bijvoorbeeld een nacht) in de koelkast verder laten opstijven.
 8. Voor het serveren: op kamertemperatuur laten komen. Plastic er afhalen. Bestrooien met een dun laagje (1 theelepel) lichtbruine basterdsuiker en die even branden. Laten afkoelen – klaar!

Drie tonkabonen in die grote blender: dan blijft er nogal wat aan de wand zitten. Nog eens testen met die vijzel, of in de blender met de melk erbij. De suiker hoort eigenlijk meegeklopt te worden met het eigeel.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.