Traybake

Traybake

Een gerecht met enorm veel variatiemogelijkheden. Als je de groenten netjes om-en-om legt in een ovenschaal wordt het ook wel een tian genoemd. Hieronder de samenvatting van een stapeltje uitgeknipte recepten. Alien is er niet dol op.

Ingrediënten

  • groenten. Kan van alles zijn, bijvoorbeeld:
    • zakje voorgesneden groenten (maar zelf gesneden is lekkerder)
    • aardappelen (bijvoorbeeld zoete of krieltjes)
    • wortelen of (bos-)peentjes
    • bloemkool
    • uien
    • courgette
    • aubergine
    • paprika
    • paddenstoelen
    • venkel
    • tomaten
    • pastinaak
    • aardperen
    • sinaasappels
  • smaakmakers: knoflook, peper, zout, kerrie, Italiaanse kruiden, chilipoeder, sambal, etc.
  • optioneel: zalm, garnalen, kip(dij)filets

Bereiding

  1. Oven voorverwarmen tot 200° C.
  2. Snijd de groenten klein en verdeel ze over een ovenschaal of bakplaat.
  3. Voeg de gewenste smaakmakers toe en wat olijfolie of gesmolten boter. Hussel alles door elkaar.
  4. Bereiding in de oven gedurende 30~60 minuten. Niet alle ingrediënten hebben dezelfde bereidingstijd. Het kan dus zijn dat je halverwege de oventijd ingrediënten moet toevoegen. Je kunt ze met elkaar mengen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Indicatie van de benodigde baktijden (nader uit te werken):
    • aardappelen 40~45 minuten
    • bloemkool, worteltjes 25~30 minuten
    • tomaten, zalm 10~20 minuten
  5. Serveren met iets knapperigs om mee te bestrooien, bijvoorbeeld seroendeng, geroosterde saladenootjes, geroosterde broodkruimels of een crunch. Die moet je wel voorbereiden (of in een andere oven maken): 60 gram ongezouten noten (pinda’s, pistachenoten, walnoten, etc.), 40 gram gemalen kokos of -snippers, 1 eetlepel bruine basterdsuiker, evt. gemalen chili(vlokken). Noten grof hakken, 30 minuten op de bakplaat in de oven op 150°, regelmatig omscheppen.

Als er iets van overblijft: prima basis om een lekkere saus of soep van te maken! Alles in de blender, beetje water erbij en laten draaien tot de gewenste structuur is bereikt. Op smaak maken met een bouillonblokje, voldoende water en eventueel room.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.