Zalm

Ingrediënten

  • zalm, duh. Maar: kan zowel met als zonder huid. Tussen de zalm en de huid zit een nogal vet laagje. Dat is mooi voor het bakken, maar kun je er op je bord misschien beter afhalen. Ook de huid eten wij nooit op, maar dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het is wel eetbaar.

Bereiding

Ja, daar ging het natuurlijk om. Kan op allerlei manieren, hier een aantal mogelijkheden.

  • ‘sticky’ zalm: Leg de zalmfilets in een niet te grote ovenschaal. Klop een theelepel sesamolie, 2 eetlepels ketjap, een eetlepel honing en een eetlepel citroen- of limoensap door elkaar en verdeel dit over de zalm. Laat even intrekken. Bak de zalm ca. 10 minuten in een oven van 200 °C. Haal het bakblik uit de oven en verdeel de saus over de zalmpjes. Bak ze nog 5-10 minuten af. Lekker met Lo Mein of ander Oosters noedelgerecht. Opmerking: wij vonden ze wat aan de flauwe kant. Nog eens testen: eerst kruiden/zouten, en/of zoute ketjap gebruiken in plaats van zoete.
  • uit de Airfryer: erg lekker, ze worden een beetje krokant maar worden niet droog! Gaat het beste met zalmfilets op huid. Airfryer voorverwarmen tot 180 graden. Kruid de zalmfilets naar smaak en leg ze met de huid naar beneden in het mandje van de Airfryer. 8 minuten op 180 graden en klaar ben je. Let op: er komt heel veel damp vanaf, dus afzuigkap op de hoogste stand. En dan nog.
  • Grillpan: middenmaat pit, standje 6. 3 minuten per kant. Pas op voor het verbranden van de kruiden, dus aan die kant wat korter en aan de kant van de huid wat langer.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.