Brood bakken (bolletjes of stokbrood)

Ingrediënten

 • 500 gr patentbloem
 • 6 gr zout
 • 5 gr suiker
 • 7 gr droge gist
 • 320 ml lauwwarm water
 • 25 gr broodverbeteraar (optioneel, heb ik niet gebruikt)

Bereiding

 1. Meng de gist en suiker met het water. Meng het zout met de patentbloem en eventueel de broodverbeteraar met een garde door elkaar.
 2. Giet het water met de gist en suiker bij de bloem en meng een paar minuten goed door elkaar tot er een geheel ontstaat. Bebloem een oppervlak en kneed hier het deeg verder met je handen, zo’n 15 tot 20 minuten. Het is belangrijk om het deeg goed te kneden zodat het elastisch wordt en de gluten worden geactiveerd, dit zorgt voor een luchtig brood.
 3. Bol het deeg op en leg het in een licht met olie ingevette kom. Dek af met een iets vochtige theedoek. Laat het deeg 40 min rijzen in een oven van 35 graden (geen hete lucht ivm tocht).
 4. Als het deeg goed gerezen is haal je het weer uit de kom en kneed je het nog een aantal keer goed door. Vorm het brood:
  • Stokbrood: maak een rol iets langer dan de gewenste lengte van het stokbrood, druk het uit tot een platte lap, vouw de uiteinden 3 cm naar binnen en rol de deeglap op. Leg een dubbelgevouwen passeerdoek of stevige theedoek in een grote ovenschaal met opstaande randen. Bestuif met bloem. Leg het stokbrood tegen de rand en vouw een plooi aan de andere kant van het brood en zodat het brood in een gootje ligt. Hier kan het het volgende brood weer tegenaan gelegd worden. Het brood kan nu mooi omhoog rijzen ipv uitzakken. Sluit af met een laatste plooi. Bestuif met bloem en leg er een dunne theedoek overheen.
  • Bolletjes: verdeel het deeg in gelijke delen. Bol de broodjes op en leg op bebloemde theedoek. Bestuif met bloem en leg er een dunne theedoek overheen.
 5. Laat het deeg nogmaals 60 min. rijzen in een oven van 35 graden (geen hete lucht ivm tocht).
 6. Haal het deeg uit de oven en verwarm de oven op 200 graden. Als je een krokant korstje wilt zet dan een ovenvast schaaltje met water onderin de oven en besprenkel of sproei een beetje water op de bovenkant van het brood
 7. Laat de bakplaat in de oven zitten zodat deze heet wordt. Als de oven warm is haal je de bakplaat uit de oven, leg er bakpapier op en leg het stokbrood en/of bolletjes voorzichtig op de bakplaat. Je kunt bij het stokbrood een platte snijplank o.i.d. als hulpmiddel gebruiken. Maak met een scherp mesje een aantal diagonale snedes in de stokbroden.
 8. Bak de broodjes daarna in ca. 25 minuten gaar. Het brood is gaar als ze hol klinken als je erop klopt.
 9. Bewaar het gebakken brood in een plastic zak. Wil je graag een harde korst behouden dan bewaar je het brood in een papieren zak.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.