Geroosterde aardappelen uit de oven

Ik heb een gerecht als dit ook wel gevonden onder de naam smashed potatoes (zie alternatieve bereidingswijze) en als latkes. Maar latkes is toch echt wat anders, namelijk aardappelkoekjes.

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg pommes gourmande (kruimig) (dit eten we ook met z’n tweeën maar dan is het overdreven veel)
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 50 gram roomboter en/of olijfolie
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • rozemarijn

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200°C.
  2. Schil de aardappelen, halveer ze (of snijd tot dikke frites) en kook ze 2 minuten (niet langer!) met het bakpoeder in zout water. Na de kooktijd snel afkoelen.
  3. Afgieten en laten uitstomen. Schudt ze flink op zodat de buitenkant van de aardappelen een beetje kruimig wordt.
  4. De boter en/of olie verwarmen in een pannetje. Rozemarijn en fijngehakte knoflook toevoegen. Blijven roeren, knoflook licht laten kleuren. Afgieten door een zeefje.
  5. Schep de olie/boter met vers gemalen peper en zout stevig door de aardappelen.
  6. Verdeel dit over een met bakpapier bekleed ovenrooster. Zorg dat de stukken elkaar niet raken.
  7. Rooster de aardappelen in het midden van de oven in ca 40 minuten goudgeel en gaar. Schep halverwege om.

Alternatieve bereiding

  1. Schil de aardappelen, snijd ze zonodig tot even grote stukken, en kook ze in 15 minuten gaar met het bakpoeder in zout water.
  2. Verwarm de oven voor tot 220°C.
  3. Culinaire versie: boter en/of olie verwarmen in een pannetje. Rozemarijn en fijngehakte knoflook toevoegen. Blijven roeren, knoflook licht laten kleuren. Afgieten door een zeefje.
  4. Na de kooktijd: aardappels afgieten en laten uitstomen.
  5. Druk de aardappelen met de pureestamper op een snijplank plat tot schijven van zo’n 5 mm en leg ze op een ingevette bakplaat, of rooster met bakpapier (met bakspray). Beetje ruimte er omheen.
  6. Verdeel de olie/boter met vers gemalen peper en zout over de aardappelen. Of, luie versie: bespuiten met bakspray.
  7. Rooster de aardappelen in het midden van de oven in ca 30 minuten goudgeel en gaar. Eventueel halverwege keren.
  8. Te serveren met sour cream, uienringen, kappertjes, bieslook.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.