Paddenstoelenragout

Paddenstoelenragout

Ingrediënten (4 porties)

  • 30 gram boter
  • 15 gram bloem
  • 300 ml melk (of gedeeltelijk, maximaal 100 ml, slagroom, crème fraîche of kokosmelk)
  • 1 blokje paddenstoelenbouillon
  • hard brood, bijv. chiabatta, rustiek stokbrood, of pasteibakjes (kant en klaar of zelf maken van bladerdeeg)
  • 400 gram gemengde paddenstoelen (oesterzwammen, shii-take, (kastanje-)champignons, etc.)
  • sjalotje of kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 of 2 bosuitjes

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op de temperatuur die je nodig hebt voor het brood.
  2. Sauspannetje op kleine pit. Smelt de boter (niet laten bruinen).
  3. Bloem erbij. Door een zeef is mooi maar hoeft niet eens. Roeren, roeren, roeren, totdat alle bloem is verzadigd van de boter en het zachtjes pruttelt. Mag afkoelen, hoeft niet.
  4. Melk(-mengsel) 1 minuut op vol vermogen opwarmen in de magnetron. Intussen het bouillonblokje zo fijn mogelijk verpulveren (koksmes/snijplank).
  5. Het grootste deel van de verwarmde melk + het verpulverde bouillonblokje toevoegen aan de roux (en dus nog wat melk achterhouden). Rustig opwarmen, deksel op de pan helpt om het sneller te laten gaan. Niet het vuur hoger, want dan gaat het aanzetten, zelfs op de vlamverdeler.
  6. Tegen de kook houden gedurende een kwartiertje of zo, met deksel op de pan. Het brood kan nu de oven in, denk aan de juiste baktijd. Intussen de vulling maken (en de saus af en toe even doorroeren).
  7. Wok of koekenpan op matig vuur zetten.
  8. Paddenstoelen schoonmaken en kleiner snijden of scheuren. Gaan zonder boter of olie zo de pan in.
  9. Sjalotje of uitje snijden, knoflook snipperen of door de pers halen.
  10. Als de paddenstoelen flink vocht beginnen te verliezen: scheut olie toevoegen en de ui en de knoflook. Pepermolen erboven is ook een goed idee. Even omscheppen en lekker laten gaan.
  11. Bosuitje(s) schoonmaken en in ringen snijden.
  12. Is de saus intussen te dik geworden? Scheutje melk of evt. water erbij. Saus te dun? Als er geen tijd meer is om een beetje bloem mee te koken: theelepel geraspte kaas erdoor.
  13. Roer de paddenstoelen en de bosui voorzichtig door de saus. Nog 1 minuutje laten gaan.
  14. Brood verdelen over de borden en de ragout er over schenken. Eet smakelijk!
print


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.