Paddenstoelenterrine met kaas en amandel

Ingrediënten (3p)

  • 400 gram paddenstoelenmelange (kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitakes)
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • 1~2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels ketjap manis*
  • 4 eieren
  • ½ bakje kruiden-roomkaas (Boursin, zoiets)
  • 75 gram blanke amandelen, grof gehakt <- wel eens met amandelschaafsel gemaakt, je proeft er niet veel van
  • 100 gram geraspte (oude) kaas
  • ½ bosje gehakte peterselie <- daar houden wij (zij) niet zo van dus laat maar

Bereiding

  1. Verwarm de oven tot 200°C.
  2. Veeg de paddenstoelen schoon, snijd de grotere paddenstoelen iets kleiner.
  3. Verhit een wok en bak hierin de paddenstoelen zonder olie of boter. Voeg het gesnipperde sjalotje en de knoflook toe. Voeg de ketjap en wat peper toe en bak nog even tot het vocht verdampt is.
  4. Klop de eieren los met de roomkaas. Voeg de eventuele amandelen en de geraspte kaas toe. Breng op smaak met zout (bijvoorbeeld een bouillonblokje bospaddenstoelen) en peper.
  5. Haal de wok van het vuur. Schep het eimengsel en de geraspte kaas erdoor.
  6. Breng het mengsel over in een geschikte schaal, bijvoorbeeld een cakevorm, bekleed met bakpapier. Zet deze 25~30 minuten in het midden van de oven en bak goudbruin en gaar.

Zou lekker zijn met tomatensoep. Geen idee. Met geroosterd brood was het op 22 maart 2021 erg lekker in ieder geval.

Variaties:

  • bak een fijngesneden paprika mee met de paddenstoelen. Of een bosuitje. Beetje kleur is niet gek.
  • ook lekker: 125 gram spekblokjes toevoegen in stap 3. Door deze toevoegingen wordt het een recept voor 4 royale porties.
  • de ketjap geeft het gerecht een beetje een grauwe kleur. Je kunt ‘m gerust weglaten.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.