Mayonaise

Ingrediënten basisrecept

  • 1 ei
  • 1 eetlepel azijn (zuur zorgt ervoor dat de eieren sneller binden met de olie)
  • 1 afgestreken theelepel zout
  • 1 flinke theelepel of, als niet te scherp, een eetlepel mosterd
  • witte peper naar smaak
  • theelepel poedersuiker
  • 100-150 gram (= 110-166 ml) plantaardige olie (zonnebloem bijv.) Hoe meer olie hoe dikker de mayonaise. SG olie ± 0,9 gr/ml. 100 gram is prima voor een dunne saus, bijvoorbeeld over een (rauwkost-)salade.

Alles op kamertemperatuur! Wanneer het ei te koud is bindt de lecithine in de eidooier niet met de olie en gaat het schiften. Haal de eieren een paar uur van te voren uit de koelkast. Mocht de saus toch gaan schiften dan doet een eetlepel lauw water wonderen.

Als de mayo te dik wordt kun je nog een eetlepel azijn of water toevoegen.

Bereiding basisrecept

  1. Doe alle ingrediënten in een smalle, hoge kom, geschikt voor de staafmixer.
  2. Zet de staafmixer op de bodem, zet hem aan en haal ‘m in een seconde of 15 omhoog. Klaar! Nog even proeven of je wat peper/zout/suiker moet toevoegen.

Variaties

  • Kerriemayonaise Heerlijk bij rauwe groenten en mosselen, op een belegd broodje of bij een gevuld eitje. Verwarm 50 gram olie met een halve eetlepel kerriepoeder (of Vadouvan, Thai Green Curry of andere JB-kruiden). Het verwarmen haalt de smaak in de kerrie nog meer naar boven. Afkoelen tot kamertemperatuur. Maak vervolgens de mayonaise volgens het recept met de (afgekoelde!) kerrie-olie en de rest (50 gram) gewone olie.
  • Knoflookmayonaise Lekker bij gebakken vis. Wat knoflook fijnpersen (bij 125 gram olie: 3 gemiddelde teentjes) en deze met de mayonaise mengen. Voeg eventueel wat fijngehakte peterselie of bieslook toe en roer goed.
  • Whiskey cocktailsaus Klassieker bij garnalensalade, gourmet, op een hamburger of bij kibbeling. Verhouding: vijf eetlepels verse mayonaise, een half dopje whiskey, een halve theelepel ketchup en een halve theelepel cayennepeper. Naar smaak ingrediënten toevoegen.
  • Citroenmayonaise Lekker met alle soorten (gebakken) vis, door aardappelsalade en op broodjes. Meng een ruime hoeveelheid mayonaise met het sap en eventueel de fijngehakte schil van een halve citroen. Voeg eventueel een beetje peterselie toe.
  • Light Roer er een gelijke of dubbele hoeveelheid yoghurt doorheen.
  • Ras el Hanout-mayonaise Marokkaans, bijvoorbeeld voor hotdogs.. 4 eetlepels mayonaise + 1 eetlepel Ras el Hanout.
  • Nog veel meer mogelijkheden: andere soorten mosterd (glad of grof, scherp of mild), olie ((wal-)notenolie), andere zuren (citroensap, limoensap), andere kruiden, peper uit de molen, toevoegen van allerlei soorten yoghurt, etc.
  • Vegan (veganistische) mayonaise: je kunt het ei vervangen door 50~75 ml (suikervrije) sojamelk. De mayonaise wordt dan wat witter dan de mayonaise met ei. De smaak maakt weinig verschil.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.