Bolognese

Bolognese

Ingrediënten

Opmerking: onderstaande hoeveelheden zijn voor 1 braadpan vol, dat is ± 2.000 gram voor 9 porties. De saus laat zich uitstekend invriezen. Porties voor invriezen: 200~225 gram per persoon.

  • 500 gram rundergehakt
  • 125 gram gerookt ontbijtspek, blokjes
  • 300~350 gram ui, gesnipperd
  • knoflook, 3~5 teentjes, fijngehakt
  • 450~500 gram wortelen of winterpeen
  • 1 stronk bleekselderij, gesnipperd
  • 1 bouillontablet (voor ½ liter) tuinkruiden, verkruimeld
  • 1/2 theelepel Chilisnippers of 2 theelepels sambal
  • 70 of 140 gram tomatenpuree
  • 1 blik tomaatstukjes
  • 250~350 ml rode wijn
  • 50~100 ml kookroom
  • Italiaanse kruiden, 4~5 theelepels (3~5 gram)

Bereiden

  1. In braadpan gehakt rul bakken, eventueel met een scheutje olie.
  2. Als het begint te bakken: spek toevoegen en meebakken.
  3. Als ook het spek begint te bakken: ui, knoflook, wortel en bleekselderij toevoegen.
  4. Toevoegen: verpulverd bouillonblokje, Chilisnippers of sambal, tomatenpuree en de tomaatstukjes. Goed door elkaar scheppen.
  5. Toevoegen: room en wijn, zachtjes omscheppen.
  6. Als het spul kookt: toevoegen van de Italiaanse kruiden en doorscheppen.
  7. Na enige tijd en indien nodig: een goeie lepel bloem er doorheen roeren. Dit bindt het vocht zodat het niet waterig uitloopt over je bord.
  8. In de oven:beginnen op 200 graden, en als het pruttelt terug naar 150 graden. Daarna nog wat verder terug. Minstens een uur pruttelen.

Lekker met spaghetti en (knoflook-)stokbrood, ciabatta, enz. Geraspte kaas ± 50 gram per persoon.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.